Boekentips 

Viva Cuba
close

Viva Cuba


In Cuba is een nieuwe tijd aangebroken: voor het eerst staat er geen Castro meer aan het roer, maar heeft een illustere onbekende de macht overgenomen. Hij heeft niet eens meegevochten in de Revolutie van 1959. Wat hebben de Castro’s na zestig jaar nagelaten? Dirk Tieleman en Lut Baten volgen het spoor van de Revolutie en praten met Cubanen van allerlei slag en leeftijd. De ideeën van Fidel Castro worden levendig gehouden in het straatbeeld, maar de Revolutie is voor velen al lang geschiedenis.

Meer info over het boek vind je hier

Dirk Tieleman is op zondag 20 januari te gast bij Davidsfonds Laken en Jette. Klik hier voor de info.

Antleron

Nicolaes Cleynaerts
close

Nicolaes Cleynaerts

Nicolaes Cleynaerts, een 16de-eeuwse theoloog, humanist, pedagoog en talenliefhebber, toont buitengewoon veel interesse voor de moslimcultuur. Hij trekt naar Spanje om Arabisch te leren en ontmoet een geleerde moslimslaaf die hem inwijdt in de geheimen van de Koran. Vanaf dat moment droomt Cleynaerts ervan om moslims en christenen dichter bij elkaar te brengen en hij reist naar Marokko om er anderhalf jaar tussen de moslims te leven. Zo gaat hij regelrecht in tegen de tijdgeest, die de kloof tussen de christelijke en de islamitische wereld groter maakte.

Meer info over het boek vind je hier

Nicolaes Cleynaerts is ook een van de toppers uit de Davidsfonds Cultuurgids, met de selectie boeken waaruit je kunt kiezen om de Davidsfonds Cultuurkaart aan te vragen en een jaar lang te genieten van een heleboel cultuurvoordelen en kortingen.

Lees hier het artikel over de topper op onze blog Cultuur&Co. 

Antleron

Wolken boven waterdorp
close

Wolken boven Waterdorp

Op een broeierige zomerdag fietsen Maya en Flor door hun spookdorp, Waterdorp. Het dorp moet binnenkort plaatsmaken voor een havengebied. De meeste huizen staan al jaren leeg, de ruiten zijn gebroken en er is overal graffiti. Er lopen ook vreemde snuiters rond, zoals de Doodskoppen en de Krakers. Dan vinden Maya en Flor een schat, zomaar in de berm. Net op het moment dat er een Doodskop naar buiten komt. Ze gaan ervandoor en verbergen hun vondst in een schuurtje. De volgende dag is de schat verdwenen… Er hangt nog meer onweer in de lucht. Wil de vader van Maya eigenlijk wel verhuizen? En is het toevallig dat Flor opeens een nieuwe fiets heeft ? 

Wolken boven Waterdorp is een grappig en spannend verhaal over vriendschap, samenleven en de waarde van kromme komkommers.

Meer info over het boek vind je hier.

Hilde Vandermeeren is op zondag 20 januari te gast bij Davidsfonds Maldegem en Adegem. Klik hier voor de info.

Antleron

Bling Bling 3
close

Bling Bling 3

Deze zomer verscheen het derde deel in de thrillerreeks van Jan Van der Cruysse. Het onderzoek naar de diamantroven zit al maanden in het slop. Wanneer in het Indiase Varanasi een ring opduikt die deel uitmaakte van de buit krijgt de politie nieuwe stukjes van de puzzel in handen. Het gevaarlijke gangsterduo Mate-Boris en de onprettig gestoorde Elisabed halen echter alles uit de kast om de politie een stap voor te blijven en de daders te vinden. Het leven van Viktor en Zurab is na de jongste overval grondig overhoopgehaald en ook zij azen op hun deel van de buit. Ondertussen rommelt het in Lentekhi: maffiabaas Paata Sirbiladze komt zwaar onder druk te staan. En dan zijn er nog de daders van de eigenlijke overval. Blijven zij onder de radar of moeten ze de duimen leggen?

Meer info over het boek vind je hier

Jan Van der Cruysse is tijdens Toast Literair te gast bij Davidsfonds Elewijt en Zemst. Klik hier voor alle info.

Antleron

Leila
close

Leila

In Leila vertelt een Arabisch-Afrikaanse vrouw hoe ze opgroeide in het oosten van Afrika en als vluchtelinge in België belandde. Haar hallucinante verhaal is gebaseerd op reële getuigenissen van immigranten die de Jordaans-Belgische auteur ontmoette. Leila is geboren in een Afrikaans land aan de Rode Zee. Haar vader heeft ze nooit gekend en haar moeder wordt verkocht aan een emir. Zo komt Leila onder de hoede van haar grootouders, haar tante Aisha en een onderwijzeres, Malika. In een samenleving die door mannen gedomineerd wordt en een regio die door gewapende conflicten verscheurd wordt, overschaduwen heel wat problemen Leila's geluk: vrouwenbesnijdenis, mensenhandel, het leven in een harem, sektarisch geweld ... Toch blijft ze zich telkens een weg zoeken om aan de onderdrukking te ontsnappen en te strijden voor een meer gelijkwaardige behandeling tussen man en vrouw. Tot ze vanwege die strijd haar leven bedreigd ziet en uitwijkt naar Europa. Haar schokkende getuigenis voert ons mee in een wereld waar tederheid en geweld, haat en liefde, moedeloosheid en volharding naadloos in elkaar overgaan. Leila's verhaal getuigt van veel levenskracht en een diep verlangen naar een respectvolle samenleving.

Meer info over het boek vind je hier

Antleron

Vergeten verdriet
close

Vergeten verdriet

Beeld je in: je hebt een droom van een dochter maar wanneer ze vijf is, slaat het noodlot toe. Het ondenkbare gebeurt. Je kind sterft aan een hartkwaal en jij blijft verweesd achter. Hoe ga je om met zo'n immens verdriet? In Vergeten verdriet is de ik-verteller pas als oude man in staat om het verlies van zijn dochtertje onder ogen te zien en de herinneringen aan haar toe te laten. Na het overlijden van zijn vrouw zet hij zich aan het schrijven in een poging om haar nagedachtenis levend te houden. Zijn innerlijke monoloog start als een rauwe weerslag van pijn en onmacht, maar gaandeweg ontdekt hij hoe bevrijdend het herinneren werkt.

Meer info over het boek vind je hier.

Antleron

Vingervlug
close

Vingervlug

Vingervlug is het vervolg op De kleurendief en voert ons opnieuw naar het 19de-eeuwse Lier, waar Michael Van Es kleurmeester is van het katoenbedrijf De Heyder. het is nu najaar 1813. Napoleon heeft een belangrijke veldslag nabij Leipzig verloren en vlucht naar Frankrijk. De stad Lier krijgt een stoet Franse vluchtelingen te verwerken, gevolgd door bevrijders van allerlei pluimage. In de verwarde, uitgelaten sfeer van die dagen vindt bijgeloof een goede voedingsbodem. Bij sommige mensen wordt vingervlug een botje in hun kledij of bezittingen gestopt en al snel krijgen die botjes de reputatie 'geluksbotjes' te zijn. Sofia, de echtgenote van Michael Van Es, is een van de gelukkigen. Tot ergernis van Michael gelooft zij er vast in dat het geluksbotje zal helpen om haar dochter en schoonzoon die in Schotland verblijven, veilig terug naar Lier te halen. Nu de Franse gendarmes weg zijn, moeten nieuwe politiediensten zich organiseren. Dat verloopt zo moeizaam dat een verdwijning van twee pasgeboren kinderen te weinig aandacht krijgt. Michael is de enige die de link legt tussen de verdwijningen van de kinderen en de zogenaamde geluksbotjes. Als hij er achteraan wil gaan, slorpt de ververij echter zijn aandacht op. Terwijl hij zich inzet om het bedrijf te redden, is er een derde pasgeborene die dreigt gestolen te worden. Kan de kleurmeester het beletten en het mysterie van de botjes oplossen?

Meer info over het boek vind je hier

Antleron

Gekroonde hoofden
close

Gekroonde hoofden

De Zuidelijke Nederlanden, van 1604 tot 1659. Een conflict tussen de bisschop van Gent en het dubbelklooster van Maria Troon in Dendermonde loopt stevig uit de hand. De schatrijke Antoon Triest, bisschop van Gent, reist per koets naar elke uithoek van zijn bisdom. Onvermoeibaar controleert hij pastoors en kloosterlingen, bouwt kerken en kapellen, geeft opdrachten aan beeldhouwers en schilders. Door zijn ijver blaast hij de kerk nieuw leven in. Hij is zowel de vriend van de aartshertogen als van het gewone volk, want hij schenkt zijn fortuin aan de armen en biedt hen voedsel en onderdak. Wanneer Triest kwalijke geruchten over de levenswandel van de birgittinessen - de 'gekroonde hoofden' - in een dubbelklooster van Dendermonde opvangt, arresteert hij kordaat enkele zusters en stuurt hij de paters definitief weg. Dan gebeurt wat iedereen onmogelijk acht: de zusters en paters komen in opstand tegen de populaire bisschop, de collega-bisschoppen weigeren hun steun, de politieke overheid saboteert zijn acties, rellen breken uit in de stad en de pauselijke rechtbanken geven hem ongelijk. Samen met Cornelis Ooms, zijn rechterhand, en Moeder Odilia, de nieuwe abdis van Maria Troon, bijt de bisschop zich vast in het onderzoek. Wat heeft zich precies afgespeeld achter de kloostermuren? Wie trekt echt aan de touwtjes van de opstand? Welke rol speelt het 'ketterse' jansenisme? Waar komt de schimmige advocaat van het klooster vandaan?Terwijl de pest de kerkhoven vult en de protestanten en de Fransen het grondgebied bedreigen, bekampen de machthebbers elkaar met intriges en gekonkel. Niet in hun eigen paleizen, maar op verplaatsing: in Maria Troon.

Meer info over het boek vind je hier


Antleron

Schaduwen
close

Schaduwen

Officier Gunther Blaufeld uit Sankt Vith (Duitstalig België) beleefde het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog in het Brugse Ommeland. Als amateurarcheoloog ging hij daar op zoek naar de locatie van Monnikenrede, een dertiende-eeuwse verzonken Zwinhaven tussen Oostkerke en Damme. Of hij daar resten van heeft gevonden, is nooit met zekerheid aangetoond. Na de dood van Gunther Blaufeld probeert zijn enige zoon Alex in de West-Vlaamse polders de waarheid te achterhalen. Hij verneemt bovendien dat zijn vader in 1944 in Oostkerke een buitenechtelijk kind heeft verwekt, een dochter die nu haar rechten als oorlogskind en erfgename opeist. Als ook nog aan het licht komt dat de ondergedoken Joodse familie Meier door toedoen van zijn vader naar Bergen-Belsen werd gedeporteerd, raakt Alex Blaufeld verstrikt in een kluwen van verdachtmakingen, naijver en vertwijfeling. Temeer omdat Daniël Meier, de enige overlevende zoon, zich in de voormalige pastorie van Oostkerke heeft gevestigd. Schaduwen is niet enkel een verhaal over een man en zijn obsessie, maar het werpt ook een schril licht op de extreme positie waarin dienstplichtige jonge mannen uit de zogenaamde Oostkantons verzeild raakten.

Meer info over het boek vind je hier

Antleron

Stille mannen
close

Stille mannen

Welk geheim doorwoekert al jaren de familie? In De stille man liet Albert van Hoogenbemt verstaan dat de flamboyante cellospeelster Lydia een belangrijke rol speelde … Zelfs aan het einde van zijn leven blijft ceremoniemeester Miel hardnekkig zwijgen over het mysterie dat al jarenlang drukt op zijn familie. Ten einde raad besluit de zoon van Miel ondanks zijn eigen problemen – de mysterieuze dood van zijn vrouw en de moeilijke relatie met zijn dochter – de intussen internationaal gevierde Lydia in Leipzig op te zoeken. Daar belandt hij in perverse spelletjes en komt hij tot onthutsende ontdekkingen, die zijn leven compleet overhoop halen. Zal er nog tijd overblijven om het met zijn vader uit te praten? Zal hij zich kunnen losmaken uit het verstikkende web van zijn eigen familie?

Meer info over het boek vind je hier

Antleron

Taalvoutjes - het jubileumboek
close

Taalvoutjes - jubileumboek

Je kunt erom schateren of ervan gruwen: taalfouten. Dat een verschrijving niet altijd ergerlijk is en juist ook hilarisch kan zijn, bewijst het succes van Taalvoutjes wel. Het socialmediaplatform telt inmiddels meer dan 500.000 fans en viert dit jaar de vijfde verjaardag; reden voor oprichters Vellah Bogle en Inger Hollebeek om de vlaggen uit te hangen én terug te blikken op de afgelopen jaren. In het vijfde boek – een jubileumeditie! – vind je de mooiste klassiekers uit de afgelopen jaren én word je getrakteerd op nieuwe, nooit eerder vertoonde vouten en prachtige taal anekdotes van Taalvoutjes-fans. En natuurlijk kun je net als in voorgaande boeken genieten van de taaloverdenkingen van Nederlandse en Vlaamse cabaretiers, schrijvers en taalwetenschappers. Met colums van o.a. Paulien Cornelisse, Ton den Boon, Roos Schlikker, Pieter Derks en Buffi Duberman.

Meer info over het boek vind je hier.

Antleron


BOEKENTIPS VOOR TOAST


Ontdek ze hier

OVER DAVIDSFONDS


Lees meer

KORTING OP AL ONZE ACTIVITEITEN?


Vraag de Davidsfonds cultuurkaart aan

INTERESSE IN ONZE ANDERE ACTIVITEITEN?


Ontdek ze hier!

Ontdek ze hier!

Volg ons